INTRESSANT OCH SVÅRT..

Får visst mest skrivet när jag jobbar natt=).



Har blivit en hel del nattpass nu sista tiden..Men nu dessa nätter har varit aaaningen röriga. Anledningen är att all ordinarie personal är på internat i 2 dagar. Så vi är endast timmisar och vikarier här nu...Vilket ju märks om man är som jag, ordning och reda. Saker o ting ska flyta på som vanligt :D...

Till råga på allt så har vi inte mindre än 3 vak!!....2 röda och 1 telefonvak......Så nu på natten blir det bara till att byta stol helt enkelt...:/....Tiden går ju så långsamt när man inte gör nåt alls..Får sittsår snart ;D...

Men..har hunnit ha en del intressanta diskussioner med mina kära arbetskamrater om inte annat...


Vi tittade på ett program om tvångsintagna patienter.. Det verkar som om en stor del av befolkningen har åsikter om hur arbetet ska skötas, men har dom egentligen nån aning om hur det är i verkligheten?.
Man kan t ex höra åsikter som att "Fy va hemskt att lägga en patient i bälte, HUR kan man göra det. Det är personlighetskränkande, och har dom inga rättigheter alls"..
Men tror folk att man lägger folk i bälte för att det är skoj??.

Just bältesläggning tillhör en av de saker som jag ogillar absolut mest med mitt arbete. Det händer tack och lov inte ofta, men när det väl har hänt, har det verkligen funnits anledning. Allt som oftast för att patienten ifråga skadar sig själv eller nån medpatient så illa att det inte finns nåt annat att göra. Och nej, det hjälper inte att sätta sig ner och prata med folk..För när de är i det skicket så får man ingen kontakt alls. Och för att ingen ska bli skadad så gör man det enda som finns tillhands.

Visst, det är inte en särskild angenäm upplevelse för patienten ifråga, men om man ser till alternativen så brukar dom faktiskt inse i efterhand att det var rätt bra ändå. Inte alltid givetvis, men det är inte heller alla som har sjukdomsinsikt heller. Och vad gör man då? Ska dom härja fritt? skada både sig själv och sina medpatienter?..Det kan sluta jävligt illa faktiskt.

Nu säger jag absolut inte att det inte händer att patienter blir behandlade fel inom varken psykvården eller nån annanstans. Det finns rötägg i alla yrken, även bland psykfolket. TYVÄRR.
Men om det nu ska göras program om detta, visa då alla sidorna av det.
Man isolerar inte en lugn och sansad patient. Varför skulle man göra det? Det finns en anledning..Ta reda på den, innan ni visar upp oss som jobbar med detta som några jäkla sadistiska monster.

Och till saken hör..att i programmen får man höra om alla skötare/vårdare som gjort fel..Men vem är det som egentligen bestämmer vad som ska göras och hur?...Det är inte en yrkeskategori som har fria händer...Avgörande beslut kommer från läkare och vissa tillfällen Förvaltningsrätten.



Till ännu en intressant fråga..
Rättspsyk - ska det finnas eller inte?
Där verkar ju också finnas en hel del åsikter om det..Men är det verkligen så lätt som att bara säga att "DETTA är det enda rätta"?.
Om någon begått ett brott..Och det blir fastställt att det skedde när en person inte va frisk nog att veta vad han/hon gjorde...Hur ska man döma dom? Rättspsyk? Fängelse? Vård i fängelse? En blandad variant kanske? Vård först, fängelse efter tillfrisknande? (OM dom nu kan tillfriskna vill säga)?
En del tycker att rättspsyk är orättvist, för att det inte är tidsbestämt..Det kan va nog så frustrerande att inte veta NÄR man kommer ut..Men är det rättvist att sätta en sjuk människa i fängelset?

Det är fan i mig inte en lätt värld det där..åsikterna är många, men vem ska bestämma vad som är rätt och fel för just den personen?.. Det som funkar på den ena, är åt helvete fel på den andre...
Hade varit himla skönt om det hade funnits en enkel lösning..Men det går ju inte att hitta, SKa man hitta en perfekt lösning...så får vi hitta lika många lösningar som det finna människor..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0